Blog

O čem přemýšlím, když zrovna nefotografuji, co nového chystám nebo na čem zajímavém jsem nedávno pracoval, co mi dělá v mé fotografické profesi starosti i radosti – prostě o všem, co se děje v mém fotografickém světě, se dočtete v následujících článcích.

Vážená paní, vážený pane,

V uplynulých třech letech jsme zachovali ceny elektřiny (fotografických služeb) v nezměněné podobě a zajišťovali pro Vás stabilní dodávku elektřiny (stabilní úroveň naší práce) a kvalitní zákaznický servis (kvalitně odvedenou práci na profesionální úrovni).

Číst dál...

… to tvrdil americký průmyslník Henry Ford. Platí to v řadě lidských činností, sportovní fotografii nevyjímaje. Tajemství zdařilých fotek totiž nespočívá pouze ve správném nastavení fotoaparátu. Je důležité se orientovat v dané sportovní disciplíně. Vědět, kdo je favorit, ve které ruce drží hráč raketu, jakou nohou ten který fotbalista kope, najít správný úhel záběru, umět malinko předvídat a spoustu dalších věcí.

Číst dál...

Občas mě moje profese zavede dále než do Aše. Je to pochopitelně příjemné zpestření. A jako velký fanda do létání o to větší - dlouho jsem jako kluk snil o tom, že se stanu pilotem - když jde o služební cestu letadlem. Má to ovšem jeden háček, a tím je letecká přeprava fototechniky. Nedávno jsem takhle pracovně vyrazil do Londýna…

Číst dál...

Jsem staromilec. Nic s tím nenadělám. Pozná se to snadno. Kupříkladu nevyužívám služeb Deezeru ani Spotyfi. Muziku si k práci pouštím z cédéček. Kdybych byl alespoň malinko IN, převedl bych si všechny do empétrojky, přehrával je z počítače a velká hifi věž by uvolnila místo vysněné vinotéce. Ani to ale nemám v plánu, protože hluboké šrámy na duši, které mi zbyly poté, co jsem se musel vzdát gramofonových desek, se ještě zcela nezahojily. Stále mi chybí.

Číst dál...

Často mívám fotografické sny. Tedy abych byl přesný, nemám na mysli fotografování, odehrávající se ve stínu palem na rozpáleném písku opuštěné zátoky, zakončené milostným románkem s krásnou modelkou. Prostě sny, které vám samovolně vyvstanou ve chvílích, kdy by si hlava měla od práce naopak odpočinout. A nutno přiznat, že mé sny mají zpravidla blíže k hororu, než k romantice v duchu Madisonských mostů. Ve svých nočních můrách buď někde zapomínám brašnu s foťákem (což se bohužel ve skutečnosti už jednou stalo) nebo vcházím do vykradeného ateliéru (takový pokus zde již také byl, ale zloděj si naštěstí vylámal zuby na bezpečnostních dveřích), případně zcela uřícený dorážím na focení v jiný den či hodinu, než bylo dojednáno.

Číst dál...

Chtěla bych se zeptat, zda někdo neumí nebo nezná někoho, kdo by byl schopný odebrat z fotek vodoznak? Samozřejmě za finanční obnos! Fotek je cca. 25 a autor chce za jednu fotku 150 Kč, což mi přijde jako zlodějina a nedoplatila bych se… Děkuji.

Číst dál...

Jak jsem zmínil v předchozím čísle, nemalý podíl na úmorném vysedávání fotografa u počítače má i tvorba nabídek a kalkulací. Pokud se totiž rozhodnete fotografií živit, nic jiného vám nezbývá - o peníze jde od tohoto okamžiku až na prvním místě. Rozdíl mezi amatérem a profesionálem totiž není v kvalitě odvedené práce. Znám spoustu amatérů, jejichž fotografie jsou obdivuhodné, a profesionály, od nichž bych si nenechal nafotit ani vlastní funus. Slovo amatér nepoužívám pejorativně ve smyslu konání bez dostatečné odborné kvalifikace, tedy nedokonale a diletantsky. Za amatéra považuji někoho, kdo se věnuje fotografii ve svém volném čase z „ryzí lásky“, tedy nikoliv za účelem zisku, neboť slovo amatér pochází z francouzštiny a znamená milovník. A tím profesionál bohužel není a být ani nemůže, neboť je okolnostmi nucen žádat za svou práci ony malé barevné papírky s čísly a obrázky velikánů naší historie.

Číst dál...

Nad tím, že fotografie prošla v uplynulých dvaceti letech naprosto zásadní proměnou, není třeba se dnes vůbec pozastavovat. Málokdo si už ale možná uvědomuje, nakolik tyto převratné změny proměnily tuto úžasnou profesy a zasáhly do života samotných fotografů. Sám jsem toho příkladem, protože patřím ke generaci, pro kterou byly poznávacím znamením nažloutlé konečky prstů od máčení ve vývojce. Na to, že ty tam jsou příjemné chvilky, které jsem trávil s ostatními kolegy a doutníčkem v oblíbené kavárně - zatímco diapozitivní film procházel dvouhodinovým vyvolávacím procesem - , si stěžovat nehodlám...

Číst dál...

Nemohu se na ni vynadívat. Veškerá snaha je marná, nedokážu od ní odtrhnout oči. Neubráním se tomu - a vlastně ani nechci! Je krásná! Obdivně zkoumám její linie, které ve mě vyvolávají elektrizující pocit vzrušení. Fantazie začíná pracovat naplno. Co asi skrývají místa, kam mé oko nedohlédne a která mi zůstávají utajena? Probouzí se ve mě mužské pudy. Sám sebe testuji. Mám na ni? Mám to zkusit? Mám dostatek sil, energie i vůle, aby mi dokázala vzdorovat? Provokující a chladná, mistrovské dílo matky přírody …

Číst dál...

Aktuální fotokurzy

Dárkové poukazy

Dárkový poukaz na fotografické kurzy

Na fotografické kurzy nebo workshopy z mé nabídky můžete koupit poukaz s celoroční platností jako dárek.

Kontaktujte mne

Sledujte nás na FB